Omschrijving van de opleiding
De opleiding Eigen Wijze Zwangerschapsbegeleiding leid je op om zelfstandig en op Eigen Wijze les kunnen geven aan zwangere vrouwen en hun partners tijdens de zwangerschap en ter voorbereiding op de bevalling. De opleiding is opgebouwd uit 3 lesmodules. Eerst word je begeleid om bij jezelf naar binnen te gaan, je bewust te worden van jezelf. Daarna wordt de lesstof van Eigen Wijze zwangerschapsbegeleiding aangeboden om zelf te ervaren. Vervolgens word je geholpen om de opgedane kennis als docent te presenteren.

Voor het vergroten van je Eigen Wijsheid wordt gebruikt gemaakt van eeuwenoude bronnen en middelen zoals yoga, meditatie, visualisatie en ademhalingsoefeningen. Dit wordt gecombineerd met eigenwijze ontspanningstechnieken en bewustwordingsoefeningen. Ook wordt er aandacht gegeven aan de anatomie van het lichaam en word je geïnformeerd over het actuele verloskunde systeem in Nederland.

De opleiding is opgebouwd uit de volgende modules:

Module 1:  Kennismaken met jezelf (3 dagen)
Tijdens deze module komen de volgende lesonderdelen aanbod: bewust worden van je lichaam, meditatie, mindfulness, aarding, ademhaling en het ervaren van stilte.

Module 2 (12 dagen)
In deze module wordt alle lesstof behandeld die je straks in je lessen kunt aanbieden:

-       bewustwordingsoefeningen

-       ontspanningstechnieken

-       ademhalingsoefeningen

-       yoga en meditatie

-       visualisatie

-       lichaam- en bevalhoudingen

-       oefeningen gericht op de bekkenbodem

-       "puffen en persen"

-       partnerlessen

-       informatie over de kraamtijd en herstel van de bevalling.

Diverse onderwerpen, zoals pijnverlichting, zwangerschapskwalen, natuurlijke hulpmiddelen zullen met elkaar besproken worden. Er wordt 2 dagdelen les gegeven door een verloskundige over de anatomie van het lichaam en de bevalling en het Nederlandse Verloskundige beleid.

Module 3, supervisie (4 dagen)
In deze module zal je inhoudelijke kennis getoetst worden met een schriftelijk examen en het geven van les-presentaties.
Je persoonlijke leerdoelen en jouw kwaliteiten als docent worden geëvalueerd. Ook wordt er praktische informatie gegeven over het starten van je lessen en het opzetten van je eigen praktijk als zelfstandig docent.