"Als je angst vermindert en vertrouwen vergroot,
ontstaat er ruimte voor je Eigen Wijsheid
en een welkom aan het nieuwe leven".
Marjolein Smit

De opleiding Eigen Wijze zwangerschapsbegeleiding leert je om zwangere vrouwen en hun partners te herinneren aan wat zij al weten en informatie aan te bieden om hun eigen wijsheid en kennis te vergroten. Hierdoor zullen ze in staat zijn op hun Eigen Wijze de zwangerschap te beleven, te bevallen en hun kind te verwelkomen.
Eigen Wijze zwangerschapsbegeleiding maakt gebruik van yoga, meditatie, visualisatie, ademhalingsoefeningen, eigenwijze bewustwordingsoefeningen en ontspanningstechnieken, aangevuld met praktische informatie over de bevalling en de kraamperiode.

Voor wie
De opleiding Eigen Wijze Zwangerschapsbegeleiding is geschikt voor iedereen die zwangere vrouwen, hun partners en het nog ongeboren kind wil begeleiden tijdens de zwangerschap en ter voorbereiding op de bevalling. Deze opleiding kan ook als aanvulling en persoonlijke verdieping gebruikt worden voor degenen die al les geven aan zwangere vrouwen of zwangere vrouwen begeleiden, bijvoorbeeld doula’s, verpleegkundigen, echoscopisten, kraamverzorgenden, Mensendieck- of Haptonomietherapeuten of docenten Zwanger & Fit, zwangerschapsyoga of Samen Bevallen.

Persoonlijke ontwikkeling
De visie van Eigen Wijze Opleidingen is dat het belangrijk is dat je eerst zelf weet én ervaart wat yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen en visualisatie voor je persoonlijke ontwikkeling kunnen betekenen, voordat je zelf les gaat geven.Door het maken van verslagen en presentaties word je uitgenodigd om je kennis en inzichten te verwoorden en te delen en op Eigen Wijze les te geven.

Begeleiding
Tijdens de opleiding is er buiten de studiedagen de mogelijkheid per email vragen te stellen of extra ondersteuning te vragen in persoonlijke leerdoelen. Indien nodig wordt er een telefonische afspraak gemaakt. 

Studiebelasting
De studiebelasting is naast het volgen van de cursusdagen gemiddeld 6-8 uur per week.
Behalve zelfstudie word je tijdens de opleiding ook gevraagd om ongeveer 4 x per jaar met een huiswerkgroepje bij elkaar te komen. Alle opdrachten zullen ruim van te voren bekend gemaakt worden, zodat je deze goed kan inplannen in combinatie met werk en/of gezinsleven.

Studiemateriaal
Tijdens de opleiding wordt er een cursusmap uitgereikt en per module wordt het lesmateriaal uitgedeeld.
Er zal een lijst met aanbevolen boeken worden uitgereikt, deze zijn niet verplicht om aan te schaffen.

Diploma
Aan het einde van het opleidingsjaar ontvang je een diploma,
mits je voldoet aan de volgende diploma eisen:

  • voldoende deelname aan de cursusdagen (85%)  
  • voldoende voor het examen verloskunde
  • voldoende voor je mondeling lespresentatie Eigen Wijze Zwangerschapsbegeleiding.
  • voldoende voor je eindscriptie (beschrijving van je cursusinhoud Eigen Wijze Zwangerschapsbegeleiding).

Het diploma is niet rechtsgeldig aangezien het begeleiden van zwangeren een vrij beroep is.

Wat kan je met deze opleiding
Na deze opleiding ben je in staat zelfstandig Eigen Wijze zwangerschapsbegeleiding aan te bieden,
zowel individueel als in groepsverband.

Docenten

Marjolein Smit
Is oprichtster en hoofddocent van het opleidingsinstituut Eigen Wijze Opleidingen. In 1999 volgde zij een zwangerschapsyoga opleiding en heeft ruim 12 jaar lesgegeven aan zwangere vrouwen en hun partners in Haarlem en Heiloo. In 2006 heeft ze de opleiding Effectieve Intuïtie afgerond en zich aangesloten bij de Beroepsvereniging voor Aurareaders. Sindsdien is zij ook werkzaam als aurareadster en chakratherapeut. In 2007 is Marjolein de docentenopleiding Yoga voor Peuters en Kleuters gaan geven volgens een zelf ontwikkelde methode en inmiddels heeft zij vele docenten opgeleid. Marjolein is auteur van de boeken
Uit de Malle Molen, Tips om ontspannen met je kind om te gaan en Yoga voor Peuters en Kleuters.

Marjolein: “Zwangerschap en geboorte is al mijn leven lang een passie. Ik heb gezien én zelf ervaren hoe groot de impact is van geboren worden en geboorte geven. Mijn wens is dat a.s. ouders in contact komen en leren gebruik maken van hun Eigen Wijsheid. Zodat ze op een bewuste manier zwanger zijn, bevallen, hun keuzes maken en een Eigen Wijze invulling geven aan het ouderschap.”

Veronique van Veenendaal
Geboren in 1969, getrouwd en moeder van een zoon en dochter, docent yoga, zwangerschapsyoga, meditatie en babymassage.
“Na jaren met veel plezier in marketing- & communicatiefuncties  in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, kwam er het verlangen om mijn werk op een andere, voor mij meer zinvolle manier vorm te geven. Geïnspireerd door mijn toenmalige yogadocente, heb ik besloten om mijzelf verder te verdiepen in het yogapad. Na de basisopleiding voor Hatha Yoga bij Osmose  (afgerond in 2003) heb ik me verder gespecialiseerd in zwangerschaps -en kinderyoga. Daarna kwam daarbij ook nog de opleiding voor babymassage bij de Vereniging voor Shantala babymassage. Sinds 2003 geef ik met veel vreugde en passie les  aan zwangeren, moeders, kinderen  en andere geïnteresseerden. Inmiddels word ik ook al jaren geïnspireerd door het zenboeddhisme (bij de Zen-Zangbranch) en beoefen ik zen-meditatie, waarbij ik de adem verwelkom als levenskracht, geniet van de stilte en mezelf weer helemaal kan opladen”.

Truus Gale, verloskundige
“Na mijn Bachelor Pedagogische wetenschappen aan de UvA wilde ik een praktisch vak leren. Dat werd verloskundige in Amsterdam. Ruim 24 jaar heb ik diensten en spreekuren gedaan voor mijn eigen praktijk in Hoofddorp (Geboortecentrum Wonderwereld) en voor omliggende praktijken. Vanaf 2005 verzorgde ik voorlichting aan zwangeren en ontwikkelde ik een zwangerschapscursus voor Engelstalige expats voor de ACCESS- organisatie. Naast groepssessies geef ik ook privé zwangerschapsvoorlichting; meestal in het Engels. Verder ben ik gastdocente Verloskunde voor verschillende opleidingen. Mijn trainingen in NLP, communicatie, coaching voor verloskundigen en Persoonlijk Leiderschap komen hierbij goed van pas.
Door nascholingen en symposia houd ik mij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Ik ben getrouwd met een Engelsman en moeder van 2 kinderen. Mijn passie is zwangeren en hun partners goed voorbereiden op bevalling en kraambed waardoor ze keuzes kunnen maken die bij hen passen. Zo verhogen ze de kans op een optimale bevallings ervaring die ze de rest van hun leven bijblijft”.

Toelatingseisen
Om mee te kunnen is een goede fysieke en emotionele conditie nodig, minimaal mavo werk- en denkniveau en ben je minimaal 21 jaar. Als je geen of weinig yoga ervaring hebt, word je geadviseerd yogalessen te gaan volgen. Verder wordt er van je verwacht dat je open staat voor feedback op je persoonlijke leerdoelen en een positieve bijdrage levert aan het groepsproces tijdens de opleiding.

Ga verder naar de Omschrijving van de opleiding.